کد خبر: 145

حقایقی جالب در مورد موزه لوور پاریس

موزه لوور (Louvre Museum) یکی از دیدنی‌ترین مکان‌های جهان است که باارزش‌ترین آثار هنری دنیا را در خود جای داده است. هر چند طراحی خاص و اندازه بزرگ این موزه واقع شده در منطقه 1 شهر پاریس باعث محبوبیت آن شده است؛ اما وجود مشهورترین نقاشی های جهان نیز به تمایز بیشتر این مکان منجر گردیده است

حقایق شگفت انگیز و خواندنی در مورد موزه لوور

چه بخواهید قبل از برنامه ریزی سفر به پاریس بیشتر با موزه لوور آشنا شوید و چه فقط به دنبال افزایش اطلاعات عمومی خود باشید؛ قطعاً آشنایی با حقایق زیر برای شما جالب خواهد بود.

1. موزه لوور بزرگترین و پربازدیدترین موزه هنر جهان است

موزه لوور با مساحت 606 هزار متر مربعی بزرگترین موزه جهان به شمار می‌آید. برای اینکه تصویری جامع‌تر از مساحت این مکان پیدا کنید؛ جالب است بدانید که همزمان بیش از 10 هزار نفر می‌توانند در آن حضور داشته باشند، آن هم بدون اینکه جا برای کسی تنگ شود و یا اینکه احساس فشار کنند.

همچنین هیچ موزه هنری در جهان وجود ندارد که به اندازه موزه لوور پذیرای مردم باشد. براساس آمار دپارتمان تحقیقاتی استاتیستا (Statista) هر ساله حدود 9 تا 10 میلیون نفر از این موزه دیدن می‌کنند؛ پس به عبارت دیگر روزانه پذیرای 27 هزار نفر است.

2. دیدن تمام آثار هنری موزه لوور بیش از 3 ماه طول می کشد

موزه لوور به قدری بزرگ است که دیدن همه آثار آن در یک بازدید غیرممکن است؛ حتی اگر کل روز را در آنجا بگذرانید. مطالعات اخیر در این زمینه نشان داده‌اند که دیدن تمام آثار هنری موزه لوور 100 روز طول می‌کشد؛ این در صورتی است که فقط 30 ثانیه را صرف دیدن هر اثر هنری بکنید. این زمان شامل زمان استراحت و صرف غذا نمی‌شود. با این حال آثار موزه لوور آنقدر دیدنی هستند که قطعاً بیش از 30 ثانیه را صرف دیدن آنها خواهید کرد.

190

3. موزه لوور زمانی ناپلئون نام داشت

زمانیکه ناپلئون در سال 1804 به قدرت رسید؛ نام موزه لوور را به نام خود تغییر داد. موزه لوور تا پایان سلطنت او در سال 1814 به مدت 11 سال به این نام خطاب می‌شد.

4. بخش های مختلف موزه لوور پذیرای بیش از 380 هزار اثر هنری هستند

با وجود اینکه تنها 35 هزار اثر هنری در 606 هزار متر مربع فضای این موزه به نمایش گذاشته شده‌اند؛ اما جالب است بدانید که موزه لوور پذیرای 380 هزار اثر هنری است. این بدان معناست که کمتر از 10 درصد آثار هنری این موزه به نمایش گذاشته نمی‌شوند.

5. لوور در ابتدا یک قلعه بود

یکی از حقایق جالب درباره موزه لوور که اکثر مردم نمی‌دانند این است که این مکان در ابتدا یک قلعه بوده است. در زمان پادشاهی فیلیپ آگوست (Philippe Auguste)، از آنجاییکه پاریس بزرگترین شهر اروپا بود و سلطنت آن روز به روز قدرتمندتر می‌شد؛ لذا تصمیم گرفته شد برای محافظت از این شهر یک قلعه ساخته شود. از اینرو پایه‌های این بنای استراتژیک در سال 1190 ایجاد گردید. اما با بزرگ‌‌تر شدن شهر پاریس و تجاوز آن از دیوارهای اولیه قلعه لوور، قلعه معنای خود را از دست داد. بنابراین دیگر برج‌‌های دفاعی نمی‌‌توانستند از شهر دفاع کنند و شهر برای محافظت از خود به ابزارهای جدیدی نیاز داشت.

6. لوور زمانی کاخ بوده است

جالب است بدانید که لور علاوه بر یک قلعه، زمانی یک کاخ بوده است.

بعد از اینکه مشخص شد لوور دیگر نمی‌تواند به عنوان یک قلعه کارآیی داشته باشد؛ پادشاه چارلز پنجم (King Charles V) تصمیم گرفت آن را به یک کاخ سلطنتی تبدیل کند. از اینرو ساختمان مذکور بازسازی شد و این بار با امکانات جدیدی مانند مبلمان مجلل، نقاشی‌‌های فاخر و تزئیناتی که شایسته خانواده‌‌های سلطنتی بودند آراسته شد.

در طول سال‌ها، کاخ لوور هر بار به سلیقه پادشاهانی که در آن سکونت داشتند تغییرات مختلفی را تجربه کرد. در این مدت لوور پذیرای هنری چهارم، ناپلئون اول، شاه فرانسوا اول، شاه لوئی سیزدهم و چندین پادشاه دیگر بود؛ تا اینکه پادشاه لوئی شانزدهم در سال 1793 دستور داد این کاخ به موزه‌ای بزرگ تبدیل شود.

189

7. در داخل لوور یک مدرسه هنر وجود دارد

جالب اینجاست که خیلی از گردشگران نمی‌دانند یک مدرسه هنر داخل دیوارهای لوور وجود دارد. راستش را بخواهید هیچ جایی بهتر از مشهورترین موزه هنری جهان برای گرفتن مدرک هنر نیست.

مدرسه لوور که در زبان فرانسوی به The École du Louvre معروف است در Aile de Flore قرار دارد. این مدرسه در اصل یک موسسه آموزش عالی است که در آن رشته‌های هنری باستان شناسی، تاریخ هنر، مردم شناسی و کتیبه نگاری در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه می‌شوند. البته پذیرش در این مدرسه چندان آسان نیست و به نمرات بالایی نیاز دارد؛ اما از نظر اساتید و کیفیت آموزش واقعاً دست بالا را دارد.

8. موزه لوور تابلوی معروف مونا لیزا را در دل خود جای داده است

موزه لوور میزبان مونا لیزا اثر لئوناردو داوینچی (Leonardo da Vinci) است که مشهورترین نقاشی جهان محسوب می‌شود. این اثر در سال 1518 توسط پادشاه فرانسوای اول خریداری شد. او مجذوب استعداد داوینچی در نقاشی شده بود و سال‌ها حامی این هنرمند بود.

تابلوی مونا لیزا به قدری محبوب است که گاهی اوقات حتی افرادیکه به هنر علاقه چندانی ندارند، برای دیدن این اثر جهانی راهی موزه لوور می‌شوند. برخلاف آنچه ممکن است تصور کنید مونا لیزا بسیار کوچک است. به همین دلیل وقتی اکثر مردم برای اولین بار آن را می‌بینند شوکه می‌شوند؛ زیرا فقط 77 سانتیمتر طول و 53 سانتیمتر عرض دارد، و کمی بزرگتر از یک تکه کاغذ A2 است.

اما آنچه این نقاشی را منحصر به فرد می‌کند این است که مونا لیزا بدون توجه به جاییکه ایستاده‌اید به شما نگاه می‌کند و لبخند جذاب و مرموزی را نثارتان می‌کند. بد نیست به چند نکته جالب دیگر درباره این نقاشی معروف اشاره کنیم:

  • مونا لیزا در آخرین ارزیابی سال 1962 حدود 100 میلیون دلار آمریکا ارزش گذاری شد؛ در این صورت اگر تورم امروز را در نظر بگیریم ارزش آن به بیش از 860 میلیون دلار خواهد رسید. این نقاشی فوق العاده ارزشمند با شیشه‌های ضد گلوله احاطه شده و موانعی برای جلوگیری از نزدیک شدن بازدیدکنندگان به آن وجود دارد.
  • ناپلئون نیز عاشق مونا لیزا بود؛ در واقع او این نقاشی را به قدری دوست داشت که در زمان سلطنت خود چندین سال آن را در اتاق خوابش آویزان کرده بود. اعتقاد بر این است که این اتفاق باعث شده تابلوی مونا لیزا تا این حد مشهور شود.

191

9. مونا لیزا یکبار از موزه لوور دزدیده شده است

این یکی از حقایق جالب در مورد مونا لیزا و احتمالاً مهمترین رویدادی است که باعث شده این نقاشی در مقایسه با سایر آثار لئوناردو داوینچی تا این حد محبوب شود. با توجه به سطح بالای امنیتی موزه لوور، احتمالاً دزدیده شدن مونا لیزا دیگر هرگز تکرار نخواهد شد؛ اما مدت‌ها قبل از این، مردی ایتالیایی به نام پروجیا (Peruggia) در سال 1911 آن را دزدید.

گمان می‌‌رود که این مرد ایتالیایی توسط موزه استخدام شده بود تا برای برخی آثار هنری قاب‌‌های شیشه‌‌ای محافظ بسازد؛ اما توانسته بود بعد از شیفت کاری خود را داخل یک کمد پنهان کند و از موزه خارج نشود. او در آن شب به راحتی توانست مونا لیزا را در لباسش پنهان کند و صبح روز بعد با این شاهکار از موزه خارج شد.

جالب اینجاست که هیچکس تا 24 ساعت متوجه گم شدن این نقاشی نشد و ظاهراً همین اتفاق جالب باعث شد که این نقاشی نه چندان خاص، توجه جهانیان را به خود جلب کند. خبر این اتفاق خیلی زود در تمام روزنامه‌های جهان منتشر شد، و مونا لیزا پس از 2 سال و کمک بیش از 60 کارآگاه بالاخره پیدا شد و به خانه دائمی خود بازگشت.

10. پابلو پیکاسو زمانی به دزدیدن برخی از آثار موزه لوور متهم شده بود

قبل از اینکه کارآگاهان پلیس به این نتیجه برسند که یک مرد ایتالیایی مرتکب سرقت مونا لیزا شده است؛ پابلو پیکاسو (Pablo Picasso) که در آن زمان یک نقاش مشهور بود، متهم به سرقت این تابلو شد. در واقع او مظنون اصلی این سرقت بود و به همراه دوست نویسنده و شاعر خود یعنی گیوم آپولینر (Guillaume Apollinaire) برای این اتهام در پیشگاه قاضی حاضر شدند.

چرا کارآگاهان پلیس به این دو مظنون شدند؟ زیرا منشی سابق گیوم آپولینر شهادت داد که قبلاً برخی از آثار هنری را از لوور دزدیده و به دوستان خود فروخته است؛ از قضا یکی از دوستان او پابلو پیکاسو و دیگری رئیسش بودند.

11. آثار هنری در موزه لوور جابجا می شوند

اگر زیاد به موزه لوور نرفته باشید؛ ممکن است هرگز متوجه این واقعیت نشوید. اما اگر هر از چندگاهی سری به این موزه بزنید خواهید فهمید که آثار هنری این موزه مرتباً جابجا می‌شوند.

از آنجاییکه موزه لوور بسیار بزرگ است لذا منطقی است که تنها پس از چند بار بازدید می‌توانید ادعا کنید بخشی از آن را دیده‌اید؛ اما اگر بخواهید دوباره سری به اثر هنری مورد علاقه‌تان بزنید احتمالاً جابجا شده و اثر هنری دیگری جای آن را گرفته است. البته ممکن است جای برخی از آثار هنری هرگز تغییر نکند؛ ولی این اصل معمولاً در مورد اکثر آثار هنری موزه لوور صدق می‌کند.

این جابجایی چند دلیل دارد: برداشتن آثار هنری برای تمیز کردن، فرستادن آنها به موزه‌های دیگر به امانت و یا حتی فرستادن برای بازسازی و تعمیر.

192

12. یکی از تابلوهای لوور نصف شده است

تابلوی عروسی در قانا (The Wedding Feast At Cana) که در واقع یکی از آثار هنری برتر موزه لوور و بزرگترین شی کل این موزه است از وسط نصف شده است. احتمالاً این اولین بار است که چنین چیزی را در مورد موزه لوور می‌شنوید. این اثر پائولو ورونزه (Paolo Veronese) دارای 6 متر ارتفاع و 10 متر عرض است. در ابتدا از این تابلو به منظور تزئین فضای نهارخوری یک صومعه خانه ونیزی استفاده می‌شد.

این تابلو صحنه‌ای از کتاب مقدس را به تصویر می‌کشد که عیسی مسیح آب را به شراب تبدیل کرد، و مملوء از شگفتی‌ها و جزئیات بسیار است: زیرا در آن بیش از 130 نفر به تصویر کشیده شده‌اند و نقاش نیز خود را به عنوان یک نوازنده با لباس سفید در تابلو آورده است.

وقتی ناپلئون به ایتالیا حمله کرد؛ برخی از نقاشی های معروف موزه لوور از جمله این نقاشی را از یکی از کلیساهای ونیز به غارت برد. اما این نقاشی برای حمل به فرانسه بسیار بزرگ بود؛ بنابراین تصمیم گرفتند آن را از وسط نصف کنند تا بتوانند به راحتی آن را حمل نمایند.

13. موزه لوور در زمان افتتاح تنها 537 تابلو داشت

با وجود اینکه اکنون گفته می‌شود بیش از 380 هزار اثر هنری در موزه لوور وجود دارند؛ اما این مکان همیشه میزبان این همه اثر هنری نبوده است. معروف است که می‌گویند نه رم در یک روز ساخته شد و نه لوور در یک روز! وقتی لوور برای اولین بار به عنوان یک موزه در 10 اوت 1793 افتتاح شد تنها 537 تابلو نقاشی داشت؛ در طول سال‌ها آثار هنری بیشتری روانه این موزه شدند و مجموعه بزرگی که اکنون می‌بینیم را خلق کردند.

امروزه موزه لوور بیشترین تعداد تابلوهای نقاشی را در فرانسه و جهان دارد که پیشتر به دو مورد از آنها اشاره کردیم. حال بد نیست در این بخش به چند نقاشی دیگر معروف این موزه اشاره نماییم:

  • تابلوی تاجگذاری ناپلئون (The Coronation of Napoleon) اثر ژاک - لوئی داوید (Jacques-Louis David) لحظه‌ای را به تصویر می‌کشد که ناپلئون بعد از اینکه تاج را از دستان پاپ می‌گیرد؛ تاج امپراتوری فرانسه را بر سر همسرش ژوزفین می‌گذارد. این اتفاق در سال 1804 رخ داد و آغاز امپراتوری ناپلئون به شمار می‌آید.

195

  • تابلوی کلک مدوسا (The Raft Of Medusa) اثر یکی از مشهورترین نقاشان رمانتیسم فرانسوی به نام تئودور ژریکو (Théodore Géricault) است. تماشای این اثر هنری برای افراد ضعیف ‌النفس مناسب نیست؛ زیرا صحنه‌ای واقع گرایانه و غم انگیز از مردمی را به تصویر می‌کشد که پس از غرق شدن یک کشتی، درخواست کمک می‌کنند. قایق به گونه‌ای قرار گرفته که تقریباً احساس می‌کنید خودتان روی آن ایستاده‌اید و امیدوار هستید که نجات پیدا کنید.

196

  • تابلوی آزادی هدایتگر مردم (Liberty Leading The People) که متعلق به اوژن دولاکروا (Eugène Delacroix) است؛ انقلاب ژوئیه 1830 را به تصویر می‌کشد که دوران بسیار مهمی در فرانسه محسوب می‌شود. در مرکز این تابلو زنی را می‌بینید که پرچمی را برافراشته و سرنیزه‌ای را در دست دارد. او در این صحنه نماینده آزادی، رهبر مردم انقلاب ژوئیه و تصویری قانع کننده از شعار Liberté, Egalité, Fraternité (آزادی، برادری، برابری) است.

197

14. موزه لوور در 2 مکان دیگر نیز وجود دارد

علاوه بر موزه لوور پاریس، 2 لوور دیگر در جهان وجود دارند که یکی از آنها در جزیره سعدیات (Saadiyat Island) در ابوظبی امارات متحده عربی و دیگری در لنز (Lens) در شمال فرانسه قرار دارد.

موزه لوور ابوظبی حاصل شراکت بین فرانسه و امارات متحده عربی است و در سال 2007 متولد شد. این قرارداد به این موزه اجازه می‌دهد تا سال 2037 از نام لوور استفاده کند. در ضمن براساس این قرارداد حداکثر 300 اثر هنری در طول نمایشگاه‌‌های موقت باید به موزه لوور ابوظبی انتقال یابند. برخی از این آثار مستقیماً از موزه لوور و برخی دیگر از موزه‌‌های همکار از جمله موزه اورسی (Musée d’Orsay)، کاخ ورسای، مرکز ژرژ پمپیدو (Centre Georges Pompidou) و غیره می‌آیند. این موزه اکنون بیش از 2 میلیون بازدید کننده دارد و لقب پربازدیدترین موزه جهان عرب را یدک می‌کشد.

اما هدف اصلی از افتتاح موزه لوور در لنز در سال 2012 این بود که افراد بیشتری از سراسر کشور به مجموعه‌های ملی لوور دسترسی داشته باشند. از طرفی توسعه منطقه‌ای لوور نیز تا حد زیادی هدف سازندگان این موزه بود. در این مکان 200 اثر هنری به امانت از موزه لوور پاریس به نمایش گذاشته شده است.

15. اعتقاد بر این است که موزه لوور روح دارد و تسخیر شده است

یکی از حقایق یا افسانه های جالب لوور این است که به عقیده خیلی‌ها روح جنگجویانی که در این مکان جان باخته‌اند در اطراف موزه پرسه می‌زنند؛ برخی می‌گویند روح آنها در وجود مومیایی به نام بلفگور (Belphegor) در راهروهای موزه تسخیر شده است.

ظاهراً روحی در باغ های تویلری (Tuileries Gardens) به نام مرد سرخ وجود دارد که در آن مکان تسخیر شده و چند نفر آن را دیده‌اند! اینکه شما این موضوع را باور کنید یا نه، واقعاً به این بستگی دارد که به ارواح اعتقاد داشته باشید یا خیر؛ اما به نظر موضوع جالبی است که نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد.

16. امکان تصویربرداری از موزه لوور وجود دارد

آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که یک فیلم یا موزیک ویدیو پرفروش در موزه لوور بسازید؛ جالب است بدانید که این امکان وجود دارد. ما فقط در مورد استفاده از فناوری در این زمینه صحبت نمی‌کنیم و منظورمان فیلمبرداری واقعی در موزه لوور است.

البته این کار هزینه هنگفتی به همراه دارد که از 5 هزار دلار شروع می‌شود و بسته به میزان تولید و نحوه فیلمبرداری در داخل یا خارج از موزه حتی ممکن است به 50 هزار دلار نیز برسد. جالب است بدانید که این یکی از راه‌های درآمدزائی موزه لوور است.

بیانسه (Beyonce) و جی زی (Jayz) زمانی موزه لوور را برای فیلمبرداری موزیک ویدئو خود اجاره کردند، و برخی از بخش‌های فیلم‌های محبوبی مانند رمز داوینچی، لوپن (Lupin)، مونت کارلو و غیره نیز در اینجا فیلمبرداری شده‌اند.

17. پیروزی بالدار ساموتراس معروف ترین مجسمه موزه لوور است

194

مجسمه پیروزی بالدار ساموتراس (The Winged Victory of Samothrace) که در بالای پلکان یادبود دارو (Daru) قرار دارد؛ یکی از مشهورترین مجسمه های موزه لوور است. این مجسمه در سال 1863 توسط یک دیپلمات فرانسوی و باستان شناس آماتور به نام شارل شامپوازو (Charles Champoiseau) در جزیره یونانی ساموثراکی (Samothrace) کشف شد و اعتقاد بر این است که یک هدیه به خدایان بوده است. این مجسمه نشان دهنده الهه نایک (Nike) است.

این شی شگفت انگیز سر ندارد و وقتی در سال 1866 وارد موزه شد، نیم تنه یا بال نیز نداشت. در واقع این مجسمه به مرور زمان بازسازی شده است. جالب اینجاست که این مجسمه تاثیر زیادی بر مجسمه ساز فرانسوی آبل لافلئور (Abel Lafleur) که وظیفه ساخت جام جهانی فوتبال را در سال 1929 برعهده داشت، گذاشته است.

18. 66 درصد از نقاشی های موزه لوور آثار هنرمندان فرانسوی هستند

از مجموع 5500 نقاشی موجود در موزه لوور که اثر 1400 هنرمند هستند؛ اعتقاد بر این است بیش از 500 نفر از این هنرمندان فرانسوی هستند که حدود 66 درصد از آنها را تشکیل می‌دهند. مشهورترین آنها یا کسانیکه بیش از 50 نقاشی در موزه لوور دارند عبارتند از ژان بتیست کامی کورو (Jean-Baptiste Camille Corot)، تئودور شاسریو (Théodore Chassériau)، پیتر پل روبنس (Peter Paul Rubens)، ژان آگوست دومینیک انگر (Jean-Auguste-Dominique Ingres) و دیگران. البته به خاطر داشته باشید که برخی از نقاشی های این موزه اثر هنرمندان معروف نیستند.

 

دیدگاه‌تان را بنویسید