کد خبر: 247

دو جاذبه طبیعی تماشایی در شاهین دژ آذربایجان غربی

شاهین‌دژ در شمال غرب ایران و جنوب آذربایجان غربی با جاذبه‌های گردشگری و بناهای تاریخی فراوان حکایت‌گر تاریخی پرقدمت بوده و می‌تواند میزبان خوبی برای گردشگران و میهمانان نوروزی باشد؛ این شهر در ۷۲ کیلومتری شمال غرب تکاب، ۶۰ کیلومتری جنوب شرق میاندوآب قرار دارد.

آبشار اوزان شاهین دژ

605

آبشار اوزان شاهین دژ در استان آذربایجان غربی واقع است. این آبشار در مجاورت روستایی به همین نام قرار گرفته و در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق شاهین دژ واقع شده است.

ارتفاع آبشار در حدود ۱۵ متر است و در ارتفاع ۱۸۹۰ متری از سطح دریا واقع شده است. آبشار در دره ای سر سبز در شرق روستای اوزان پایین و در فاصله ۲.۵ کیلومتری این روستا واقع شده است.

با توجه به اینکه این منطقه شمال و غرب فلات ایران واقع شده لذا از آب و هوای کوهستانی و معتدلی برخوردار است که به لحاظ محصور بودن در میان کوهها، زمستانهای پر برف و تابستان های نسبتا گرمی را داراست.

فصول چهارگانه طبیعت به صورت مشخص در چهره آن پدیدار است.

آدرس : استان آذربایجان غربی، شهرستان میاندوآب، ۲.۵ کیلومتری روستای اوزان.

مسیر رسیدن به این آبشار دارای پیچ و خم های بسیار و در مقطی سنگلاخی است اما سرسبزی دره منتهی به آبشار سختی مسیر را آسان و دلچسب می نماید.

با رسیدن به انتهای دره آبشاری زیبا و بسیار پرآب به چشم می خورد که با صدایی مهیب به پایین می خزد.

اطراف آبشار را درختان و درختچه های گوناگون فرا گرفته اند که در کنار پوشش گیاهی مطلبو این منطقه چشم انداز زیبایی را بوجود آورده است.

آب آبشار پس از فرود آمدن بر روی زمین در قالب رودخانه ای مسیر پر پیچ و خم پیش رو را از میان تخته سنگ ها و درختان طی کرده و به سمت پایین دست جاری می شود.

ارتفاعات برفگیر این منطقه سبب شده تا آب این آبشار در فصل بهار به بیشترین حد خود برسد.

در فصل زمستان به دلیل طبیعت برفگیر و کوهستانی این منطقه اغلب آبشار به طور کامل یخ می زند که خود چشم اندازی بسیار دلفریب به وجود می آورد.

در فصل بهار و تابستان نیز این منطقه به دلیل داشتن آب و هوایی مطبوع و کوهستانی پذیرای مسافرین و گردشگران متعددی است که برای بهره مندی از زیبایی این موهبت خدادای و طبیعت دلربای اطرافش به این منطقه مراجعه می نمایند.

در نزدیکی این آبشار زیبا غاری قرار دارد که می توانید با راهنمای بومیان منطقه از آن بازدید کنید.

فاصله این آبشار تا شهر میاندوآب نیز در حدود ۵۰ کیلومتر است.

طبیعت دلچسب و بکر، آبشاری زیبا و آب وهوایی مطبوع سبب شده تا این آبشار در زمره یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری شاهین دژ قرار بگیرد.

غار جوشاتو شاهین دژ

603

قلعه و غار جوشاتو شاهین دژ، که جنبه دفاعی داشته و از آثار تاریخی شهر شاهین دژ در کنار دریاچه ارومیه و زرینه رود می باشد.

همچنین غار جوشاتو و سنگ نوشته های منطقه از جاذبه های تاریخی شاهین دژ است که در روستای جوشاتو واقع شده اند.

از نظر باستان شناسی هنوز کاوش و بررسی کامل در این منطقه انجام نشده ولی همچنان از نظر تاریخی ارزشمند می باشند.

حوضه رودخانه زرینه رود واقع در جنوب دریاچه ارومیه، به جهت شرایط مناسب زیست محیطی از دوره پیش از تاریخ به بعد مورد توجه گروه های مختلف انسانی قرار گرفته که شاهد آن حضور تعداد زیاد محوطه های باستانی است.

متاسفانه این منطقه به صورت علمی بررسی و مطالعه نشده و محوطه های بسیاری ناشناخته باقی مانده است.

یکی از این محوطه ها قلعه جوشاتو، واقع در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهرستان شاهین دژ و جنوب استان آذربایجان غربی است که به دلیل موقعیت استراتژیک، ابعاد و ساختار معماری فوق العاده و منحصر به فرد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

مهمترین اثر معماری قلعه جوشاتو، یک دیوار دفاعی به طول باقیمانده ۶۷ متر است که با تخته سنگ های بزرگ و مهارت فوق العاده در ضلع شرقی محوطه ساخته شده که در نوع خود منحصر به فرد است.

بقایای معماری مشهود محوطه معرف دو سبک متفاوت معماری و احتمالا دو دوره ساخت و ساز است.

با این حال اکثر سفالینه های مطالعه شده مربوط به سنت سفال نخودی ساده عصرآهن III و بویژه سنتی است که در محوطه های مانایی دیده می شود.

با توجه به سنت سفالگری و داده های معماری و نیز موقعیت محوطه در مرکز قلمرو پادشاهی مانّا، قلعه جوشاتو به احتمال بسیار یکی از استحکامات مهم و مرکزی مانّایی بوده که در اوایل قرن هشت ق.م ساخته شده است.

البته این احتمال وجود دارد که دیوار دفاعی اصلی جوشاتو توسط اورارتویی ها ساخته شده و بعد از عقب نشینی آنها، مانایی ها با بازسازی قلعه آن را مورد استفاده قرار داده اند.

بین جوشاطوی علیا و سفلی، غاری با همین نام قرار گرفته است. ورودی غار به گونه‌ ای است که یک نفر به سادگی از آن عبور می‌ کند.

در این غار همچنین راهروهای پرپیچ و خمی وجود دارد که به علت نبود امکانات و افراد متخصص، همچنان ناشناخته مانده است.

داخل غار اتاق‌ هایی وجود دارد که با چیدن سنگ بر روی هم شکل گرفته ‌اند.

در این غار همچنین محلی به نام زندان یا سیاهچال وجود دارد و در بین اتاق ‌ها فضاهایی که به محراب شبیه است به چشم می خورد.

 

منبع: سلام نو

دیدگاه‌تان را بنویسید